Ondertekening KING convenant

28-11-2012
 

Ondertekening convenant berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo voor beheer openbare ruimte
 
Woensdagochtend 28 november hebben het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), Geonovum en zeventien softwareleveranciers van geo-applicaties en applicaties voor beheer openbare ruimte, een convenant getekend. In het convenant spreken de leveranciers af dat ze de nieuwe berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo, ofwel Geografie Standaard UitwisselingsFormaat, gaan ondersteunen. De standaard maakt het beheer van de openbare ruimte voor gemeenten eenvoudiger.
 

 
Het convenant is opgesteld door KING en Geonovum. KING heeft een monitorende rol en neemt de leveranciers op in de GEMMA Softwarecatalogus (www.gemmasoftwarecatalogus.nl). Daarin is zichtbaar vanaf welke datum de leveranciers de standaard ondersteunen. Geonovum is de partij die de standaard beheert en ondersteuning biedt in de vorm van onder andere een helpdesk, documentatie en het organiseren van beheerbijeenkomsten.
 
StUF-Geo IMGeo
De berichtenstandaard StUF-Geo IMGeo is afgelopen zomer gepubliceerd. Deze technische standaard maakt het mogelijk om gegevens over topografische objecten uit te wisselen tussen de systemen (registraties) van bronhouders (zoals gemeentes, provincies), het Samenwerkings Verband Bronhouders (SVB) en de Landelijke Voorziening Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). StUF-Geo IMGeo zorgt ervoor dat alle partijen objecten op een eenduidige manier kunnen ontvangen. Ook kunnen wijzigingen van objecten met deze standaard gericht en eenduidig worden doorgegeven.
 
Geo-BOR: van tig naar één koppelvlak
Leveranciers van geo-applicaties en beheerapplicaties openbare ruimte, zoals groen- en wegebeheer zijn over het algemeen niet dezelfde en gebruiken softwarepakketten die niet met elkaar kunnen “praten” op een gestandaardiseerde manier. Daarom onderhouden de leveranciers nu verschillende applicatiekoppelingen. Door gebruik te gaan maken van StUF-Geo IMGeo, kunnen de leveranciers voortaan via één centraal koppelvlak gegevens uitwisselen. Dit koppelvlak, genaamd Geo-BOR, maakt het mogelijk dat deze applicaties en daarmee afdelingen eenvoudig gegevens met elkaar kunnen uitwisselen.