Gisib en de aannemerij

23-10-2014
 

Gisib wordt doorgaans afgenomen door provincies en gemeentes. Dat is ook niet verwonderlijk; de overheden zijn verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het grootste deel van de openbare ruimte in Nederland. Er is echter een tendens dat het beheer van de openbare ruimte steeds vaker wordt uitbesteed aan derden. Door middel van een meerjarencontract wordt het totale beheer overgedragen aan bijvoorbeeld een aannemer. Gisib is daarbij het uitgelezen instrument!
 
Boskalis is bijvoorbeeld recent met gisib gaan werken, onder andere voor het beheer en onderhoud van het wegennet van de gemeente Oldambt. De inspecties en metingen die hiervoor worden uitgevoerd dienen daarbij als input. Gisib is daarbij het communicatiemiddel tussen de ‘assets’ en de aannemer enerzijds en tussen de aannemer en de opdrachtgever anderzijds. Een andere toepassing van gisib bij Boskalis betreft de inzet voor de monitoring van het garantieareaal, waarbij  met name de registratie van de resultaten van conditiemetingen en correctieve maatregelen van belang is.
 
Op verzoek van Boskalis gaat gisib als eerste partij in Nederland de zogenaamde IVON-methodiek (Informatiesysteem VerhardingsONderhoud) beschikbaar stellen in gisib. Deze module biedt de aannemer de mogelijkheid om bij Rijkswaterstaatprojecten het onderhoud te plannen op basis van metingen en schadebeelden zoals Rijkswaterstaat dat doet (RWS-methodiek).