Gisib geïmplementeerd: ontboezemingen van de projectleider

15-7-2013
 

Eindelijk, provincie Noord-Holland heeft een nieuw areaaldata-informatiesysteem: gisib. In deze nieuwsbrief blikt projectleider André Roosendahl terug op een roerige periode, met een doorstart én een goede afloop. 
 
Lang… lang geleden, 1 mei 2010, kwam ik in dienst bij de Provincie Noord-Holland als informatiemanager. Ik mocht toen zitting nemen in de stuurgroep van het project Ideaal Areaal. De voortgang van dit project was, op zijn zachtst gezegd, merkwaardig en noopte tot vragenstellen. Dat had ik beter niet kunnen doen. Kort daarop werd mij 'verzocht’ om het management van dit project over te nemen. Of kwam het door mijn ervaring met crisismanagement?
 
Misschien is het ook wel goed geweest zo, hoewel het ten koste ging van mijn functie als informatiemanager. Aan de andere kant betekent het project Ideaal Areaal wel heel veel voor B&U als voorziening in de informatiebehoefte. Na een diepgaand intern beraad en een stevig robbertje bakkeleien met de aanbieder, hebben we het contract met de eerste aanbieder ontbonden.
 
Nieuwe aanbesteding
Het project is opnieuw aanbesteed. KOAC-NPC kwam daarbij met het product ‘gisib’ positief uit de bus. Dit keer ging het wel goed! Het was intensief, niet gemakkelijk, stevige tijdsdruk (niet in het laatste geval door mijzelf aan vastgehouden) en vooral zeer productief. We wisten dat het venijn in de staart zat, dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat de ‘devil in the details’ zit. Dit kwam ook tot uiting tijdens onze workshop, de kick-of naar de laatste fase van het project, waarbij we de ‘projectblues’ beleefd hebben. 
 


Testen, trainen… vallende kwartjes
De laatste weken van testen en trainen waren bijzonder. Na een moeizame start gaf het installeren van de software en de database wat…, tja wat eigenlijk? Laten we het nieuwe inzichten noemen. Daardoor verliep het testen, ondanks de voorbereidingen, aanvankelijk niet geheel vlekkeloos. En eerlijk is eerlijk, er waren de nodige bevindingen. En de verwachtingen waren hoog.
 
De laatste week van juni is vooral besteed aan training van de gebruikers (objectbeheerders van BSP) en aan de belangrijkste data-ondersteuners van gisib, Geodata van IGI. Tijdens deze instructie over gisib viel heel veel op zijn plaats en ontstond er een sfeer van ‘Oh, zit dat zo!’. Uiteindelijk ontstond er een positief beeld over de oplossing.
 
Sinds begin juli is gisib beschikbaar in de productieomgeving en kan objectbeheer van BSP er mee aan de slag. Geodata van IGI voert zelf nog aanpassingen door in de database met betrekking tot de data (een klein deel moest nog aangepast en aangevuld worden). Tot oktober lost KOAC-NPC nog wat bevindingen op.  
 


Nu het beste op de markt
Het is in de trend van ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’ dan wel de slager die zijn eigen vlees keurt, maar ik ben van mening dat we met het project Ideaal Areaal een prima product ‘gisib’ opgeleverd hebben. Het is het beste areaaldata-informatiesysteem dat op dit moment in de markt verkrijgbaar is. 

Dat de ambities van de Provincie Noord-Holland heel erg hoog liggen (feedback uit de markt en van collega-organisaties) beschouw ik als een compliment, te meer omdat we dit uiteindelijk wel gerealiseerd hebben. Afsluitend wil ik daarom alle leden van het projectteam, aanbestedingsteam, stuurgroep en niet te vergeten Geodata en BSP objectbeheer, bijzonder bedanken voor hun bijdrage en inzet.
 
André Roosendahl
Projectleider Ideaal Areaal
 
Bovenstaand artikel is oorspronkelijk als nieuwsbrief gepubliceerd op het intranet van de provincie Noord-Holland.